Posavski Gonic är en av åtta godkända raser av stövare från Balkanhalvön och som är specifikt uppkallad efter regionen Posavina i Kroatien. Den har tidigare gått under benämningen balkanstövare men också Boskini och Sawebracken. I kroatien är den specifikt framavlad för vildsvinsjakt och i sitt hemland jagar den ingenting annat än vildsvin, den underkänns på jaktprov om den intresserar sig för något annat vilt än vildsvin. Detta är en relativt ovanlig ras i Sverige enligt SKK (Svenska Kennel Klubben) som har skrivit en rasbeskrivning på sin hemsida. Detta är en ras som varit föga känd utanför sitt hemland före slutet av 1900-talet, men i takt med att vildsvinsstammarna brett ut sig över Europa så har också intresset för Posavski Gonic brett ut sig över de större delarna av de Europiska länderna utöver Kroatien. På Balkan har denna hund högt utseende bland jägare.
I Sverige, med våra ökande vildsvinsstammar, är vi i behov av bra vildsvinshundar och detta är en av de mer attraktiva hundarna i det hänseendet.
Rasens Historia
Den här rasen är en gammal drivande jakthundsras som man så tidigt som på 1700-talet hittat information om, men den sägs ha anor så långt tillbaka som till 1400-talet. Man är inte helt säker på när den uppstod, men stövare från det så kallade Savadalen såldes och var högt värderade under namnet Boskini i de kringliggande regionerna tidigt historiskt. Den första gången rasen ställdes ut var 1924 och i den kroatiska avelsboken registrerades rasen för första gången år 1929. Rasens namn, Posavski Gonic, ger en hänvisning till att den härstammar från skogarna i Savadalen och då närmare bestämt Posavina som ligger sydöst om Zagreb i Kroatien. Först 1955 godkände FCI Posavski Gonic som en egen ras.
Användningsområde
Den här hunden kan du använda till jakt på hare, räv och vildsvin enligt SKK. Den är också utmärkt som viltspårhund och är en duktig eftersökshund. Bör inte användas till annat klövvilt, än vildsvin, då exempelvis hjort och rådjur samt älg. Jakt i skogar med tät undervegetation lämpar sig väl för hundar av denna ras. Denna passionerade jakthund är dock specialiserad på jakt av vildsvin, men med de ökade vildsvinsolyckorna längs vägarna här i vårt avlånga land är den en eftertraktad eftersökshund för just trafikskadade vildsvin.
Posavski Gonic är en hund med en helt egen jaktmetod. Medan andra raser som också används till vildsvin jagar genom att försöka ställa bytet så driver hellre Posavski Gonicen vildsvinen hela tiden. Den beskrivs som mycket spårnoga, detta betyder att den följer det vildsvin den driver även om ett annat dyker upp på närmre håll. En hund av rasen Posavski Gonic har också egenskapen att skälla för döda vildsvin, och det har jägare uppgett uppskatta som en fördel i jaktsituation. Om du som jägare lär dig att höra skillnaden på din hunds ståndskall så vet du då alltså om din hund funnit ett dött eller levande vildsvin.
Viktigt är att komma ihåg är att en Posavski Gonic inte är lämplig för jakt på annat klövvilt, som till exempel rådjur och älg enligt avelsrådet hos Posavski Gonic – klubben. Detta kan inte upprepas nog ofta, då många söker en allsidig jakthund att använda till flera olika arter av bytesdjur och ofta fastnar för Posavski Gonic men då glömmer att detta egentligen är en renodlad vildsvinshund. Vill man ha en hund att jaga rådjur med så bör man se efter en annan ras. Samma sak gäller när det gäller hjort eller älg då dessa arter inte ska jagas med Posavskin.
Temperament och mentalitet
Det här är en hund som är mycket uppmärksam och trogen sin ägare. Den beskrivs som måttligt livlig men en entusiastisk jägare med ett klangfullt och långväga ljudande skall.
En hund av denna ras är tillgiven, självsäker, livlig, familjevänlig, beskyddande och lydig.
Posavski gonic är en av flera raser av stövare från Balkanhalvön som är specifikt uppkallad efter regionen Posavina i Kroatien. Den har tidigare gått under benämningen balkanstövare men också Boskini och Sawebracken. Detta är en relativt ovanlig ras i Sverige enligt SKK (Svenska Kennel Klubben) som har skrivit en rasbeskrivning på sin hemsida.
Posavski Gonic beskrivs som en passionerad jakthund som är särskilt uppmärksam på sin ägare, vilket uppskattas högt av jägarna – särskilt vid vildsvinsjakt.
Om du vill ha en jakthund som till vardags är lugn och följsam men ett energiknippe vid jakten så är detta hunden för dig, men tro inte att detta är en hund som trivs som enbart sällskapshund. Rasen Posavski Gonic har avlats för enbart jakt i 500 år och dess renodlade jaktlust måste få utlopp. Uppfödare beskriver hunden som passande som ensamdrivande på vildsvin.
Du som köpt en valp av denna ras bör veta att miljö- och socialträning är viktigt även för en valp av denna ras. I din valps utvecklingsfaser kommer den att, precis som alla andra valpar av andra raser, reagera med överraskning och ibland även rädsla på olika situationer. Det är då viktigt att du fortsätter behålla ditt eget lugn och att du inte ömkar med valpen. Om du väljer att ömka med valpen, tycker synd om eller själv uppvisar ett nervöst beteendemönster, så kommer du att förstärka valpens reaktioner på liknande och nya situationer även i framtiden. Därför är det viktigt att du förblir lugn och fast i alla situationer med din hund eller där din hund närvarar. Det är också viktigt att komma ihåg att hundträning ska vara roligt, både för dig och hunden! Hunden ska inte förknippa aktiviteter som ni utför tillsammans med smärta eller obehag utan faktiskt med något som är roligt, och i det ingår träningen.
Storlek och utseende
Hundar av denna är ras är starkt byggda med en normal kroppsform. Färgen beskrivs på SKK som röd med vita tecken, men andra sajter som informerar om Posavski Gonic beskriver rasens pälsfärg som Fawn, gul, vetefärg och röd.
- Mankhöjd: En hane blir 50 – 58 centimeter i mankhöjd och en tik blir normalt 48 – 50 centimeter i mankhöjd.
- Vikt: 15-21 kg
- Livslängd: 10-15 år
- Indelning i rasgrupp 6 enligt SKK: Drivande hundar samt sök- och spårhundar
- Indelning i rasgrupp 6: Scenthounds and related breeds, sektion 1: Scenthounds Nr 154
Tävlingar och Klubbar
Det finns aktiva rasklubbar och intresseföreningar för Posavski Gonic i Sverige och bland annat år 2019 var den svenska Posavski Gonic klubben på en ledarskapsutbildning som Svenska Jägares Riksförbunds publikation Jakt&Jägare skrivit om på ett mycket utförligt och bra sätt vilket gör den mycket läsvärd för den hundägare som är intresserad av rasen.
Hälsa
Eftersom rasen är ovanlig i Sverige är det svårt att bedöma dess generella hälsotillstånd nationellt.
År 2019 fanns det 130 Posavski Gonic registrerade i Sverige, detta är alltså en numerärt sett mycket liten ras i landet. Dock bör nämnas att Posavski Gonic entusiaster poängterar att hälsomässigt är detta väldigt friska hundar, men att höftledsröntgen bör göras för att ligga före för att förebygga att något problem skulle kunna dyka upp av genetisk karaktär. Man jobbar också i rasklubben med rådjursrenheten och att uppfödarna inte tar fram för hårda hundar i sina avelsprogram. En alltför hård hund kan resultera i onödiga skador på hunden vid jakt av vildsvin.
Pälsvård
En Posavski Gonic har en lättskött päls som är kort, tät och ligger platt an mot kroppen. Här har du en hund som inte behöver någon speciell pälsvård utöver borstning någon gång ibland och bad/dusch vid behov.